Bästa punkalbumen genom tiderna

Punkrocken startade 1977 i New York när fyra ungdomar från Queens gick upp på scen och skrek ut något oförståeligt om ”Blitzkrieg”. Revolutionen de stod i bräschen för delade rocken i två delar. Men även om punkscenen började som en slags förhandling – en uppmaning till en stark, brutal enkelhet, varierar musiken och har den emotionella utvecklingen av genren uppenbarade sig omedelbart. För att fira 40 års-jubileet av Ramones debutalbum vill vi skriva en artikelserie om punkens historia och de bästa punkbanden som genom tiderna.

Föddes med Ramones, men dog med…

Om punken föddes med Ramones, så kom det inte utan sina föregångare. Så vi har inkluderat fotbärare som the Stooges, the New York Dolls, Patti Smith och flera andra artister som uppträdde med samma känsla som punkartisterna. Det betyder att vi inte har gått allt för långt med att ställa oss frågan ”vad punk egentligen är. Tillsammans med grupper som the Clash och the Pistols, och så vidare, och så vidare, så kommer du förmodligen att hitta punkband som du älskar och känner igen. Och då den här listan nämner album och inte band så kommer inte alla fantastiska punkband med i listan. The Circle, the Big Boys, the Dicks, med flera har vi valt att inte ta med då deras uteblivna succéalbum vittnade om sin frånvaro trots deras populära singlar.  Med det sagt här kommer de första två albumen som kommer att följa med punken till graven.

Dead Kennedys

Dead Kennedys debutalbum är det ultimata komedialbumet med sångare Jello Biafra som gör en satirisk tolkning av samhället på låtar som ”California Uber Alles” och ”Holiday in Cambodia”. Det förstärks av bandets tekniska och skickliga gitarrist Ray Pepperel. Albumet gjorde en stor succé bland de mindre punkgrupperingarna som hade formaterats vid sidan om de stora punkbanden och trots bra försäljningssiffror kom bandet aldrig att slå sig in på den etablerade marknaden. Trots det väljer vi att ta med det här albumet som ett av de bästa albumen i historien. De kom efter det att fortsätta släppa ett par album men inte många var lika bra och populära som deras debutalbum.

The New York Dolls

Vad Dolls gjorde för att influera punken var att visa att vem som helst kan göra punkmusik, har sångaren David Johansen en gång sagt. Aggressivt, slaskigt, högljutt och utan att bry sig om vad andra tycker dundrade bandet igenom låtar som Trash och Personality Crisis som en rullande sten. De blev framför allt erkända för sina konserter som av myndigheter uppfattades som en samhällsfara och då de i sina texter rörde om känslor i det konservativa USA delades fick de inte glada besked av diverse organisationer runt om i landet. Trots det lyckades The New York Dolls att etablera sig som ett av de främsta punkbanden för sin tid då de precis som artisten en gång sa visade de upp att de gjorde precis vad de gjorde bäst – musik. Och att vem som helst kan göra likadan musik så länge de har tillgång till instrument.