Ebba Grön

Ebba Grön var inte det hårdaste punkbandet i Sverige. Och efter de första två singlarna de släppte betraktades de knappt som punk alls, samtidigt som bandet bara höll ihop under fem år. Men under den tiden lyckades de på egen hand föra in punken i det svenska strålkastarljuset, och de blev mer populära än något annat band i samma genre före och efter sin tid. Mer än två decennier efter deras uppbrott är de fortfarande de krönta kungarna i svensk punk. Ebba Grön bildades 1977 av en trio bestående av Ljungstedt, Thåström och Eriksson, som redan spelade tillsammans i banden Urin och fajt. Deras debut tog plats i mars 1978 när de spelade som förband för gruppen Lerium vid en ungdomsgård. Med pengarna de tjänade spelade de in singeln Antirock en månad senare. Bandet köpte alla 500 kopior och sålde dem på gatan.

Med början i Långholmsparken

Efter en konsert vid Långholmsparken som spelades in på lokal radio blev de kontaktade av Håkan Lagher från Mistlur, som erbjöd dem ett kontrakt och att släppa sin singel än en gång. Ebba Grön började då en intensiv period av turnerande under vilken de släppte ytterligare två singlar. Under 1978 släppte de sitt debutalbum och med låten We are only in it for the Money, skrev de in sig i svensk rockhistoria. De anarkistiska texterna var kontroversiella för sin tid, och i låten Beväpna Er, sjunger de om att ta upp kampen mot auktoriteterna i samhället. Bandet började också få problem under sina spelningar, med slagsmål och vandalism, som i och för sig passade in i bandets image perfekt.

Det mest populära albumet

1980 släppte Ebba Grön låten som skulle bli sin mest populära – en cover av Blå Tågets Staten och Kapitalet. Året därpå släppte de albumet Kärlek och Uppror som var bättre producerat än sitt debutalbum och genom det skiftade iväg från punken. Men de trevliga melodierna och Ebba Gröns image som det unga rebelliska bandet tilltalade så väl punkare och en bredare publik, vilket gjorde deras album till en stor succé. Texterna och musiken krediterades alltid till bandet som helhet, men i efterhand kom det fram att Thåström var den kreativa motorn, och var även den artist som skulle vara mest lyckosam efter deras uppbrott. Senare samma år rekryterades musikern Sjöholm, även känd som Stry Terrarie och med honom kom det även nya influenser.

Uppgång och fall

Singeln Scheisse släpptes parallellt med det här: och Thåström, Ljungstedt och Sjöholm släppte en singel med deras nya projekt Rymdimperiet. Ebba Grön släppte ytterligare ett nytt album 1982, och de nya influenserna var mer än märkbara. Albumet producerades av Tony Thorén från Eldkvarn, och med nya instrument som keyboards och horn, var det här albumet mer melodiskt än tidigare album. För många betydde det här att Ebba Grön inte längre var ett punkband, men det skadade dem inte – i alla fall inte deras försäljningssiffror. När Eriksson hamnade i problem med lagen och åkte i fängelse under fyra månader då han vägrade göra sin militärtjänstgöring såg Ebba Grön början v slutet. Och under 1983 tog de officiellt farväl genom ett pressmeddelande.