Green Day

Green Day är ett amerikanskt punkrockband som lyckats med konststycket att bli ett av världens mest populära band. Deras historia går ända tillbaks till 80-talet men det var inte förrän framåt det tidiga 90-talet i kölvattnet av grungen som de slog igenom och blev ett välkänt namn även för den stora massan.

Tillsammans med deras främsta konkurrenter vid genombrottet, The Offspring, så ledde bandet en ny våg av intresse för punkmusiken. En del kritiker hävdar att de inte är riktig punk eftersom bandets musik ofta är mycket kommersiell och trallvänlig men med åren har de vunnit respekt och utvecklat sin musik mot mer traditionell rock och med ett mer politiskt innehåll. Som med de flesta band nu för tiden så finns det en uppsjö av produkter att köpa på onlineshoppar för fansen, något som kanske originalpunkarna skulle fnysa åt.

Begynnelsen

Green Day bildades redan på mitten av 80-talet av Billy Joe Armstrong på sång och gitarr samt Mike Dirnt på bas. Vid den här tiden gick de fortfarande i skolan tillsammans. Mot slutet av 80-talet lyckades bandet få ett skivkontrakt med ett nystartat independentbolag. Gruppen släppte 1990 sitt första album, 39/smooth. Bandet turnerade en hel del efter släppet och i den vevan kom deras nuvarande permanenta trummis, Tré Cool, in. Ett andra album med den nya sättningen vid namn Kerplunk blev en mindre framgång i USA.

Genombrottet

Efter uppmärksamheten som Kerplunk hade rönt så bytte bandet skivbolag till det stora multinationella Reprise. En ny skiva, Dookie, spelades in och blev en gigantisk framgång när den släpptes i början av 1994. De fick ett antal stora MTV-hits med bland annat Basket case, When I come around och Longview.  Albumet vann en Grammy och sålde över 10 miljoner exemplar i USA.

Som för många andra band så var det dock svårt att upprepa succén direkt. Ett uppföljaralbum, Insomniac, kom 1995 men stilen var mindre kommersiell och albumet sålde bara en femtedel av det tidigare. Nedåtgången fortsatte med 1997-års Nimrod. Det var mer varierade stilar, och de lyckades få en hit med Good riddance (Time of your life), som bland annat kunde ses i en Seinfeldepisod, men de var långt ifrån Dookie-höjder. Ett ytterligare album och några samlingar följde och Green Day fortsatte att turnera flitigt men de var inte längre relevanta i mainstreammedia.

Comeback

Under 2004 så släppte gruppen albumet American idiot. Det blev en enorm framgång och bandet befann sig ännu en gång på toppen. Albumet var en punkrockopera och första singeln hade samma namn som albumet. Det var en politisk kommentar till livet i USA och livet under den dåvarande presidenten George W. Bush. De fick ytterligare en Grammy och sålde närmare 6 miljoner exemplar i USA och ytterligare 10 i resten av världen. Med singeln Wake me up when september ends kommenterade bandet sångarens förlust av sin far men även kriget i Irak med en uppmärksammad video. I och med detta album så blev bandet ett av de stora stadionbanden. Bland annat så har bandet spelat på Ullevi i Sverige. Mer framgång och turnerande har följt och bandet valdes in i Rock n’ roll hall of fame 2015.

Green Day bilda via Flickr
Green Day bilda via Flickr