Historien bakom punkrörelsen

Tänker man på punkrörelsen, tänker man oftast på 1970-talets Storbritannien och band som Sex Pistols eller The Clash. Eller tänker man kanske på Malcolm McLaren och Vivienne Westwood. Men det finns mycket mer till historien än bara dessa kända namn. Syftet med punk var mer än bara att spela högljudda rockmusik. Syftet var att säga sanningen även när den är ful. Till exempel Straight Edge punk var delvis en reaktion mot hippierörelsens romantisering av narkotikamissbruk. Man ska tänka för själv och gör det själv & använder eget kreativitet. Vara aktiv istället för passiv. Vill man spela, skulle man ta upp ett musikinstrument i sann anarkistisk ande.

Proto-punk epok

Men punkrockens rötter fanns redan på 1960-talet. Svarta och latinamerikanska musiker fick inte samma möjligheter som vita musiker som spelade samma genre. Men de fanns med i utvecklande av punkstilen ändå. I Perú bildades bandet Los Saicos redan 1964. I Detroit 1971 utvecklade funkband Death sin punk stil. Alicia Armendariz, bättre känd som Alice Bag, är en latina feministisk aktivist som var en av grundarna av bandet Bags.

1970-tals punk

I Storbritannien under 1970-talet led Thatcherism och åtstramningspolitik med tillhörande nedskärningar i sociala tjänster till en hel del social misär, särskilt bland de som redan var utsatta. Då förenade antirasistisk arbetarklassungdom sig med svart och asiatisk ungdom.  Jamaican reggae musiker Bob Marley skrev sin låt “Punky Reggae Party” i igenkännande av dessa ungdomar. John Lydons låt God Save The Queen med sin berömda refräng om “no future” (ingen framtid) sammanfattade utsikterna för den generationen. Marion Elliott Said, bättre kände som Poly Styrene, var tillsammans med sitt band X-ray Spexs, en tidig feministisk punk liksom kvinnorna i bandet The Slitz.

I 1974 bildades det banbrytande amerikanska punkbandet Ramones i en förort till New York City.  Till skillnad från de brittiska band som The Clash var Ramones apolitiska. Deras stil var hög och snabb som andra punkband, men utan den anarkistiska andan. Patti Smith var raka motsatsen. Hennes 1975 debutalbum Horses anses vara ett stort inflytande på den tidiga punkrörelsen. Däremot inkluderade Patti Smiths musik svidande kommentarer om sociala frågor. Patti Smith var äldre än andra punkare men delade deras antiauktoritära perspektiv. Bandet Black Flag från Kalifornien bildades 1976. I 1981 gick bandets mest kända medlem Henry Rollins med som sångare. Ett annat stort punkband från Kalifornien var Dead Kennedys.

Senare utveckling

I Östeuropa under Sovjettiden fanns det ett aktiv punkrörelsen. Några av de tidigaste punk rockbanden som bildades i fd Jugoslavien var serbiska KBO! från Kragujevac, kroatiska Paraf, och slovenska Pankrti från Ljubljana. Dessa startade i slutet av 1970-talet under påverkan av punkband från länder utanför det sovjetiska inflytandet sfären. Banden var konsekvent antirasistiska och antifascistiska, antiauktoritära och framhävde en vass social kritik med sina låtar trots att det rentav var farligt att utmana kommunistregimerna. I dåvarande Tjeckoslovakien var Plastic People of the Universe ett av det mest inflytelserika bandet. På 1990-talet utvecklades Riot grrrl feministisk punkrörelsen. Riot grrrl ville utbredda feministiskt uttryck och göra det mer inkluderande. Periodiskt förklaras punkrock död men nya former utvecklas hela tiden. Och idag finns det flera band än någonsin.