Musik dör aldrig – den utvecklas

Punk, också känt som punkrock, är en aggressiv form av rockmusik som växte fram under 70- och 80-talet. Ofta är texterna politiskt inriktade och fyllda med energi av en så väl sarkastisk, fientlig och elak fasad. Men bakom den fasaden växte punken fram som en ideologi och stil som omfamnade flera olika delar av individers verklighet. Ordet punk härstammar från en ord som användes av personer i fängelse under 70-talet och började först användas av personer som Lenny Kaye Nuggets och Seeds, Floor Elevators och Mysterians. Men det finns andra grupper från USA som MC5, Iggy och Stooges som började att omfamna den nya stilen och producera låtar som liknande den brittiska punken.

Startade 1975 – men sen?

Vid 1975 hade punken kommit att börja beskriva den minimalistiska underjords-scenen som fanns i New York där grupper som Patti Smith och Televisionen uppträdde. The Ramones uppträdde också där och deras självutnämnda album från 1976 kom att bli vad som definierade punken under de kommande åren. Det var efter hippierörelsen som punken kom att representerade den urbaniserade ungdomsgenerationen som vuxit fram. De tog avstånd från sina föräldrars tidigare peace & love-mentalitet och gick istället med full kraft till attack mot etablissemanget. Punken spred sig vidare till Storbritannien där grupper som Sex Pistols växte fram. De kom sedan att göra ett stort avtryck på scenen inom landet. De växte sig eventuellt så pass stora att de även åkte på turné i USA.

Sex Pistols manifesto

Deras manifesto – eller första album – släpptes med namnet ”Anarchy in the U.K” och de etablerade Sex Pistols som en kombination av anarkistisk musik och en stil som inte gick obemärkt förbi de etablerade britterna i landet. De attackerade med musik som kritiserade samhället, drottningen och allt som de föraktade. Inledningsvis så brydde sig etablissemanget föga om den här nya stilen. Men i takt med att den växte sig allt större började politiker oroa sig för de nya idéerna vilket de trodde kunde påverka den nya generationen allt mer i en negativ riktning.

Musik dör aldrig – den utvecklas

Trots det kunde punkens influens i det brittiska samhället framför allt genom massmedier knappt synas allt. Radion spelade inte deras musik, tidningarna skrev inget positivt om dom, och de tystades ner. Men i andra delar av landet så växte det. För genom tonåringars munnar spred sig ordet om den här nya trenden och det var inte något som kunde stoppa dom. Punk blev den hetaste ungdomsrörelsen landet hade sett under flera decennier och de tog strid mot popmusiken och det glada budskapet som grupper som Beatles försökte sprida i landet.  Men under det sena 70-talet kom punken att bli överkörd av disco-musiken och de var inte längre det man pratade om. Istället klev de tillbaka dit man kom ifrån, nämligen underjorden. De kom att omdefiniera sig själva och under 90-talet kom grupper som Nirvana som influerats av punken tillbaka med musik som kom att påverka ungdomar under flera årtionden. Det är vad som är så spännande med musik. Den dör aldrig, utan den utvecklas hela tiden. Och kommande generationer kommer att ta influenser från tidigare musikstilar, vilket gör att de ständigt lever vidare.