Punk i Europa

Ända sedan slutet av 1970-talet har musikkritiker och populärkultur analytiker hävdat att “punk är död”. Men det ständig återupplivas, uppdateras och förnyas. Huvudtanken med punk är att man bör tänka för sig själv och använda sin egen kreativitet och innovera istället för att imitera. Denna inställning är hemligheten bakom punkens vitalitet. Detta är lika sant i Europa som i andra delar av världen.

Norden

Refused är en av Sveriges mest känd punkband. Refused består av vokalisten Dennis Lyxzén, Kristofer Steen på gitarr, David Sandström på trummor och Magnus Flagge på bas. Men bandmedlemmarna förändras något med tiden när nya medlemmar går med och gamla lämnar bandet att arbeta med andra projekt. Bandet har spelat vid stora rock musikfestivaler som Roskilde, Way Out West och Coachella. Finland har en stor mängd punkband såsom Alamaailman Vasarat från Finland. Bandmedlemmar spelar många instrument som vanligtvis är uppfattad som folk- och jazz musikinstrument som sopranino, harmonium, tenor och bas saxofoner, klarinett, och olika träblåsinstrument.

Västeuropa

Los Fastidios

Hightower grundades 2012 av 2 kusiner som växt upp med 1990s punkmusik. Bandet är baserat i Paris, Frankrike men har turnerat i hela Europa. Hightower består av Romain Mariani på trummor, Jérémie Lombard och Benjamin Duboison på gitarr, Alexis Calvi på bas. Det finns för närvarande ingen vokalist sedan den tidigare vokalisten lämnade bandet nyligen. Italienska Los Fastidios bildades i Verona 1991. Bandets medlemskap har förändrats under åren men inte deras budskap om socialism och kampen för jämlikhet. För närvarande består bandet av Mario på gitarr, Luca på basgitarr och Luca “Dave” på trummor. Enrico och de andra 3 bandmedlemmarna står för vokaler.I andan av tidiga punk rock ikoner som The Slits och Polystyrene har en del av dagens punkrock ett feministiskt meddelande. För ett exempel Refused har upprepade gånger krävt festivaler att boka fler kvinna konstnärer. Och det finns en viktig feministisk rörelse inom den brittiska punkscenen i Manchester och Leeds. Feminist aktivist och show arrangör Holly Searle är eldsjälen bakom Hell Hath No Fury festivalen. Festivalen bokar bara band med kvinnliga, queer, icke-binära eller trans medlemmar och vill göra den punkscenen mer inkluderande. År 2018 hölls Hell Hath No Fury i Bristol och 2019 i Manchester.

Östeuropa

I östeuropeiska länder har punkband kombinerat de lokala folkmusik traditionerna med modern punk rock. Ett sådant band är Zdob si Zdub. 2 gånger har dem representerat Moldavien i Eurovision, i 2005 med låten “Boonika Bate Toba” och i 2011 med låten “So Lucky”. “So Lucky” blev till och med en hit i Storbritannien. Förutom de vanliga rockband instrumenten, som elektrisk gitarr, spelar många av bandmedlemmarna kobza, sitar, mandolin, säckpipa och mellotron med mera.Det ryska feministiska punkbandet Pussy Riot är känt över hela världen. Deras musik undersöker HBTQ-frågor, rasism, auktoritarism och mänskliga rättigheter ur ett feministiskt perspektiv. Fast de kan betraktas som performance artister lika mycket som att vara ett band eftersom dom håller gerilla performansen där de tillfälligt ockupera offentliga platser i stället för att uppträda i vanliga platser som nattklubbar. Bandmedlemmar har flera gånger fängslats för sin politiska aktivism.