Punk i Los Angeles

När det kommer till att få erkännande för att hjälpa till i framväxten av punkrocken, blir Los Angeles ofta överskuggat av städer som New York och London, som är kända för grupper som the Ramones och Sex Pistols. Men två nya böcker ger nytt ljus på hur lokala punkrock-legender hjälpt grupper att växa fram på den amerikanska västkusten under 70-talet.

Inte lika stor som New York

”Vår scen var inte lika bra som den i London eller New york” berättar Keith Morris, den forna huvudsångaren i grupper som lack Flag och Circle Jerks. Han berättar det i sin självbiografi ”My damage: The Story of a Punk Rock Survivor” som skrevs avJim Rulhand. I den får man följa upp- och nedgångarna i hans liv, men hur kärleken för musiken och framför allt för punkrocken har varit den drivande faktorn som har fått honom att fortsätta även under de tuffaste tiderna i hans liv. I boken får man följa allt från hur han grundade gruppen Black Flag och sedan fortsatte med ett nytt projekt under namnet Circle Jerks 1979, men även alla aspekter ur hans musikliv – inkluderat alla långa nätter fyllda med alkohol och fest, relationen mellan bandmedlemmarna och hur svårt det var att navigera sig genom en musikindustri.

Circle Jerks

Punk-pionjärer

Men Morris är inte den enda punk-pionjären från Los Angeles med en bok som vittnar om de tidiga dagarna på den amerikanska västkusten. Med hjälp av ett par vänner och en kontakt inom en bokförläggare kom bassisten och sångaren John Doe ut med sin bok the Big Black Sun. I boken får man hänga med i historier från punkscenen mellan 1977–1982 från människor som var med i allt som hände: till exempel från Tom Desavia, som var med i samma grupp som honom, och hans exfru Exene Cerveanka. Han blev uppmuntrad av flera personer att jobba på en bok, berättade han. Och slutligen bestämde han sig att det var ett så pass viktigt projekt för honom på en personlig nivå att berätta hur scenen växte fram, alla för- och nackdelar och vad han önskar att han gjort om, om han skulle få chansen.   ”Det var en inkluderande scen fyllt med utstötta personer, bohemer och rent av konstiga personer” skriver han i sin bok. Punkscenen utvecklades först i Los Angeles efter den hade brutit mark i London och New York, där grupper som the Ramones, som formades 1974, och Sex Pistols, som grundades 1975, ansågs vara pionjärer inom genren. Men Los Angeles förstod snabbt hur stor scenen skulle komma att bli och grupper som X, the Germs, och the Zeros, grundades kort därefter i slutet av 70-talet.

”En galet stor scen”

”Det var en galet stor scen. Vi sålde kanske inte miljontals album, men i princip alla som ville komma ifrån den hemska musiken som producerades under 70-talet hittade rätt hos oss.” berättade Lisa Fancher, som var grundare till skivbolaget The Sun. I slutändan fick scenen i Los Angeles väldigt lite uppmärksamhet jämfört med punkrockens två huvudstäder. Men kanske är de här böckerna ett sätt att kasta lite ljus på en stad som förtjänar så mycket mer.