Punk i Sverige

Punk är en stil som är väldigt speciell med färgat hår, klädnypor och pearcing lite här och var på kroppen.

Några av de mest kända punkbanden i Sverige är Asta Kask, Ebba Grön, KSMB och Stockholms Negrer. Den period som punken höll på som bäst var under åren 1976 till 1984 ungefär. Antingen var man punkare eller också var man raggare och de två kom absolut inte överens utan var (är) bittra fiender. Punken står för mycket och däribland konst, musik, litteratur och teater bland annat. Thåström och Freddie Wadling hör till punken och är två stora ikoner i Sverige. Intresset för punken håller fortfarande i sig även om det inte är så stort som det var i slutet av 1970-talet. Sverige fick fint punk-besök under våren och sommaren år 1977, nämligen av Ramones från New York, The Sex Pistols från London och The Clash, även de från London. Det skrevs otroliga mängder artiklar i tidningarna om dem på den tiden och Sex Pistols var väldigt kända för låtar som “God Save The Queen”  bland annat. På BBC förbjöds just denna singel men den kom snabbt högt upp på den engelska singellistan och spelades för fullt av fans runt om i världen. I engelska tidningar beskrevs banden och musiken som mycket “snuskig”.

Massor av svenska punkband och tidningar som var hemgjorda ploppade fram överallt och tidningarna kallades för “fanzines”. Det fanns lite olika sorters punk och några exempel är oi, trallpunk (som Asta Kask och Toy Dolls), crass-punk och streetpunk med flera. På tre år startades massor av band, men många försvann lika fort som de dykt upp efter de tre åren. Runt år 1983 till 1984 kom hip-hop in i bilden och punken fick konkurrens. Ingen vet egentligen om punken kommer från USA eller England från allra första början. I England var Vivienne Westwood, Malcolm McLaren och Sex Pistols allra mest populära och McLaren öppnade en egen klädbutik med punk-inspirerade kläder och massor av udda människor samlades där och shoppade loss. Westwood var hans flickvän och de jobbade tillsammans med butiken.

En bok om punk

En bok har släppts om svensk punk och den är gjord av Per Johansson, Benke Carlsson och Pär Wickholm. Boken heter just ”Svensk Punk 1977”. Historien och berättelserna utspelar sig mest i Göteborg, Stockholm och Malmö. Boken är på 250 sidor och ett fint boktips till alla som älskar punk. En del påstår (även Benke Carlsson) att punken “dog” år 1980 till 1981 men det finns ett band som heter “Garageligan” som fortsätter enträget med punken och de kommer från Göteborg. Det skall bara sjungas punk på svenska och de band som sjunger på engelska är inte välkomna i deras förening. De jobbar med den så kallade “göteborgska modellen” och endast de som sjunger svenska texte är välkomna. Det finns även en roman som handlar om punk och den heter Gabba Gabba och har fått namnet efter det amerikanska punkbandet Ramones. Författaren heter Per “Orvar” Orvegård som även var trummis i det första punkbandet i Östersund, nämligen Shit Kids.

En bok om punk