Punken exploderade 1977

Vi var inte oskyldiga små barn 1977. Till och med de som älskade tuba och ännu inte hade träffat en tjej visste att tiderna hade förändrats det året. Televisionen hade vittnat om en värld som inte längre var densamma. Flera år tidigare, varje dag efter skolan, hade vi på TV från Andy Griffiths TV-program sett hur Watersgate-skandalen påverkade USA och den dåvarande presidenten Nixon. Vietnam-kriget hade avslutats i takt med att de sista CIA-ägda helikoptrarna hade hämtat de sista soldaterna från ambassadtaket i Saigon. Det var tider av recession och inflation, även om vi inte riktigt förstod vad det betydde. Min favoritlåt under tiden var den populära låten av Dickie Goodman, Energy Crisis ’74, vilket tog förgivet att det bara fanns idioter i regeringen. Sedan kom förändring 1976 md en ny president. Jimmie Carter med hans fåniga tänder och kristna dravel lovade oss förändring i en värld som såg ut att stå stilla.

Ett årtionde i förändring


Ett årtionde i förändring

Jag var medveten om att allt som hände de här åren också hade hänt under det föregående årtionden. Människorättskämpar, protester mot kriget, musik, astronauter, rebeller som ställer sig emot de gamla konservativa Amerika som så många försökte att komma ifrån. Men det fanns viktiga personer som skulle förändra världen till det bättre. John F Kennedy, Martin Luther King, Malcom X, det är personer som hänsynslöst hade blivit nedskjutna och satt en orkan av orolighet i rörelse i landet. Och i efterhand, skulle historiker kalla det en konservativ bakåtgång? Nja, kanske. Men det gjorde det i viss mån. Men som ett barn på den tiden verkade det mest som att alla vuxna hade grupperat upp sig och riktat sitt hat mot andra platser. Jag menar, vuxna var på allvar galna över CB-radion. Och den enda hippien jag stötte på var någon hemlös man som hette Lynyard Skynrard som utan tvivel skulle somna med en joint i sin mun och råka bränna ner sin husvagn. Eller den vilda grannen som hade en vattensäng, och en lilafärgad Chevy Monte Carlo. Och sen så var det ju HBO också.

60-talet förändrade allt

Vad exakt var framtiden för tiden efter 60-talet? Att sätta på sig en t-shirt med en smiley, drömma sig bort till sin kompis kopior av LP-skivor och spela upp några gamla godingar. Det antyddes att det vi lärde oss i skola och på TV att det mesta skulle bli bättre nu. Framför allt i södern. Meddelandet var att alla minoriteter hade fått sitt. Svarta och kvinnor hade fått de rättigheterna som de förtjänade och nu var det läge att sluta gnälla och börja arbeta igen.

Nya rockshower

Första gången jag fick höra om rock-showerna var från min lärare i naturvetenskap. En bitter man i 30-års åldern som precis hade ett Fleetwood Mac och tyckte det var fantastiskt hur Stevie Nicks, hade gått till kanten på scenen och erbjudit en i publiken en sipp från hennes vinglas. Typiskt. Det bäst säljande rockalbumet 1977 var Rumours, som producerades av en grupp rika hippies om ville leva kvar i illusionen av förändring samtidigt som de inte var beredda att ge upp alla de materiella ting de hade lärt sig att älska.