Punken lever fortfarande

Det var en solig söndagskväll i södra London. En handfull personer har samlats upp under ett högt träd. Ett par av dem spelar boule medan andra spelar gitarr, dricker, och pratar strunt. Men för 35 år sedan så hade en sådan aktivitet skapat uppror hos den allmänna befolkningen i landet. Faktum är att de besökarna var deltagare i en lokal festival som var några av de första som spelade punk i offentligheten. Vad var det för oväsen de förde, undra den äldre generationen medan de gick förbi parken. Är det här verkligen tillåtet?

Punken började någon gång…

Sedan dess har punken kommit en lång väg och mycket har förändrats när det kommer till hur vi ser på den föränderliga värld vi lever i. Idag accepteras de flesta subkulturer och det känns som vi har sett det mesta. Men under 70-talet var punken något nytt, annorlunda, och kanske ett hot mot etablissemanget i Storbritannien? Men vad hände egentligen, vad var det som fick oss att acceptera den här musikstilen och vad var det som gjorde att en hel generation tonåringar kom att bli förälskade i punken? Det reder vi ut i den här artikelserien.

Det började under 70-talet

För många av oss som växte upp under den perioden så handlade punken lika mycket om musiken som den sociala faktorn. Vi gick på konserter tillsammans, vi umgicks med likasinnade och vi delade ett intresse med personer som vi aldrig hade träffat förut. Men trots det kunde vi sitta i flera timmar och diskutera vilket band som var det bästa, vilken låt som man bara var tvungen att lyssna på och varför punken skulle vara den musikstil som kom att förändra världen för evigt. Men det var bara vi själva som levde i vår bubbla som tänkte så. För de allra flesta så var Beatles den mest populära gruppen och popmusiken hade aldrig varit starkare. Så för oss som inte placerade oss i det tråkiga facket var det upp till oss att bevisa för alla andra personer i vår ålder varför punken var det bästa som hade hänt sedan skivat bröd. Men hur skulle vi göra det?

Gick emot etablissemanget

Faktum är att jag kan sitta här och vara nostalgisk över min period i London under 70-talet. Men nostalgi förklarar inte hur punken överlevde under den popinfluerade tidsperioden som 70-talet var. Det finns något annat där, något som inte går att förklara. Något som gemensamt förde oss samman. Det var nästan som en rytmisk explosion. Men mycket av det går att förklara i ur vilka vi var det lyssnade på punken. 70-talet var nämligen en föränderlig period. Arbetarklassen hade sett mycket av sin verksamhet flyttas utomlands och många av oss som var tonåringar under perioden blev helt plötsligt fattigare. Våra föräldrar hade inte länger arbeten och medan vi läste nyheter om kungafamiljen så kunde vi inte för allt i världen relatera till deras lyx. Istället behövde vi hitta något som definierade oss. Vilka vi var. Vad vi gjorde. Älskade. Tyckte. Däri kom punken. De bokstavligen skrek ut vilka vi var och vad vi tyckte.