Punkens historia

Punkrockens historia är ofta under våldsam debatt. Det beror delvis på att alla har en skild version av vad som definierar punkrocken, och det beror delvis på att grunden till punkrocken härstammar från så många olika platser. Idag lever punkrocken kvar hos många av oss även om det inte görs särskilt mycket ny punkrock. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur det hela startade.

Punkrockens grund

Punkrock var inledningsvis den beskrivning som gavs till de som gjorde musik i sina garage under 60-talet. Grupper som Sonics grundades och gjorde musik utan vare sig kunskaper i musik eller sång men begränsade kunskaper. Men eftersom de inte visste grunderna i musiken kunde de också bryta mot reglerna. Under mitten av 60-talet såg gruppen the Stooges och MC5 ljuset i Detroit. De var råa, unga, och ofta med ett politiskt budskap. Deras konserter var ofta våldsamma och de hade precis öppnat upp världen för en ny musikstil som den aldrig hade sett förut. The Velvet Underground var nästa biten i puzzlet. Velvet Underground hade en manager som hette Andy Warhol producerade musik som gränsade till rent oljud. De expanderade vad vi definierade som musik utan att de ens visste det själva. Den sista influensen till punkrocken var glamrock. Artister som David Bowie och new York Dolls klädde upp sig i extravaganta, provocerande och producerade högljudd smutsig rock. Glamrocken kom sedan att dela upp sig och delade in sig i olika grupper och varianter av hårdrock, ”hair metal” och punkrocken.

Den första punkrock-scenen kom från New York

Den första regelrätta scenen för punkrock växte fram i New York under mitten av 70-talet. Grupper som Ramones, Wayne County, the Heartbreakers, Blondie och många, många flera spelade regelbundet i den legendariska klubben CBGB. Grupperna samlades under samma banner genom geografiska närhet till varandra, men även genom deras kamratskap och vilka musikaliska preferenser de hade. De skulle alla utveckla sina egna stilar och många skulle senaste skifta iväg från punkrocken. Medan scenen fortsatte växa i USA, kom punken att växa fram i Europa – och framför allt i London.

klubben CBGB

Det växer så det knakar i London

Englands punkscen hade sin grund i politiska och ekonomiska frågor. Ekonomin i Storbritannien var på rekordlåga nivåer under 70-talet. Och ungdomsgenerationen som växte upp var frustrerade, rebelliska, arbetslösa och arga. Ungdomsarbetslösheten var på rekordhöga nivåer. Ungdomarna hade mycket fritid och starka åsikter. Det var ur kölvattnet ur den tiden som ursprunget till punkstilen växte fram och framför allt ur butiken SEX som ägdes av Malcolm McClaren. Han hade nyligen återvänt från USA där han hade försökt få lokala butiksägare att sälja hans klädkollektion. Han var fast beslutsam över att hitta personer att sälja hans kläder. Men besöket var inte ett lyckat sådant utan han återvände till England. Han gav dock inte upp utan använde de ungdomar som besökte hans butik i han kommande projekt. Han gick från kläder till musik, och det var här som gruppen Sex Pistols grundades. Som väldigt snabbt blev en av de största grupperna i England på den tiden.