Rymdimperiet till Imperiet

Under ett par år i 80-talet dominerade Imperiet den svenska alternativa rockscenen, och trots att frontfiguren Thåström aldrig såg det som en av hans bästa perioder, var det en period som cementerade hans popularitet i Sverige. De startade som ett band med sina rötter i punkrocken, men snart kom Imperiet att locka till sig till allt fler fans. Det kom med deras andra album, blå himlen Blues, och snart hade de blivit det mest populära svenska rockbandet. De bibehöll sin status under de kommande åren och släppte inom kort ytterligare ett väldigt lyckat album. Men efter interna problem och ett misslyckande med att slå igenom internationellt började gruppen att glida ifrån varandra till dess att de slutligen bröt upp 1988.

Från Rymdimperiet till Imperiet

Imperiet började upp under namnet Rymdimperiet, ett sidoprojekt till det mest populära punkbandet i Sverige – Ebba Grön, och det inkluderade tre av deras medlemmar. Rymdimperiets singel Vad Pojkar Vil Ha, och självnämnda EP:N som följde det kommande året tog dem stundvis iväg från punken, likt vad som hände med Ebba Grön under deras senaste album. När Ebba Grön bröt upp 1983, kom Rymdimperiet att återlanseras som Imperiet. Med sångaren och gitarristen Thåström, Ljungstedt på trummor och Sjöholm på keyboard samt tillskottet Falk som var på bas. Imperiets debutsingel Alltid Rött Alltid Rätt och sedan Rasera visade att de fortfarande var ett punkband genom dess texter. 1983 anslöt sig även Hägglund till bandet och spelade keyboard och saxofon medan Sjöholm bytte om till gitarr. Men han lämnade bandet 1994 för att forma Babylon Blues.

En flygande start för bandet

Många av deras anhängare kom från deras tid som Ebba Grön vilket gav bandet en flygande start på den alternativa rockscenen, och när de 1985 släppte albumet Blå Himlen fick de även ett stort genombrott på mainstream—marknaden. Imperiet började göra konserter runt om i Sverige och 1985 spelade de i USA för första gången. Efter Ljungstedt lämnade bandet blev bandet än mer populärt efter de släppte en cover på den populära balladen av Carl Michael Bellaman som heter Märk Hur Vår Skugga. Gruppen fortsatte att turnera i USA och gjorde fler planer för en internationell karriär. De planerade att släppa ett album på engelska som slutligen släpptes 1988 med många av deras svenska låter som hade blivit översatta till engelska. Men trots intensiv marknadsföring runt om i Europa kom succén enbart i Sverige. Efter det här föranleddes bandet av interna problem. Något som slutligen ledde till att bandet bröt upp.

De bryter upp

Hägglund lämnade gruppen efter de släppte låten Tiggarens Tal, som av många betraktades som Imperiets svagaste låt. Den återstående trion fortsatte att turnera 1988 men under hösten samma år hade de beslutat att gå åt skilda vägar. Thåström som inte bara hade varit stjärnan i Ebba Grön, utan även i Imperiet, fortsatte med sin solokarriär. Thåström är idag betraktad som en av de främsta musikerna i Sverige och en av de mest kreativa soloartisterna från Sverige. Thåström har släppt flera soloalbum sedan uppbrottet och gör än idag fortfarande musik.