Sveriges bästa punkgrupper

När man tänker på genren punk och grupper som har revolutionerat och påverkat utvecklingen av denna musikgenre kanske många oftast framförallt tänker på grupper som Ramones. Men faktum är att den svenska musikhistorien är fylld med punkband som har tagit plats, startat diskussioner i samhället och som har förändrat det svenska folket sätt att tänka och reflektera över samhället med nya perspektiv på hur ett fungerande land faktiskt bör se ut.
Många anser också att just punkmusiken är folkets musik då banden ofta med hjälp av sina texter och lite hårdare jargong tar upp samhällsfrågor och problem som andra band inte riktigt vågar pratar om. Detta har också bidragit till att många anser att punkband är klagoband som inte går att ta seriöst vilket är en helt felaktig beskrivning.

Spridning av punken i Sverige

I Sverige finns det flera band som har haft stor betydelse för utvecklingen och spridningen av punkmusiken. Ebba Grön hör till ett av de mer respekterade och stora banden på svensk mark tillsammans med band som Asta Kask, De Lyckliga Kompisarna, KSMB samt Charta 77.Om man kikar på Ebba Grön var detta ett band som la grunden för punkmusiken i Sverige. Punkmusiken spreds till Sverige från Storbritannien och vart snabbt en stor subkultur på flera orter runt om i landet. Oftast hamnade punkare i bråk och diskussioner med raggare och då oftast i lite mindre städer. Under 1970-talet spreds subkulturen över landet och flera band bildades och började ta plats. Under 1980-talet omvandlades dock punken och övergick till vad som idag kallas för hardcore. Till genren punk räknar man också postpunk och progg som subgenrer.

Spridning av punken i Sverige

Kända svenska punkgrupper

I Sverige var det som sagt Ebba Grön som var det dominerande punkbandet under en längre tid. Det var även Ebba Grön som influerade andra svenska punkband och som utvecklade genren. Punkgruppen Ebba Grön bildades 1977 i Rågsved som ligger i Stockholmsområdet. Sångaren Joakim Thåström vart snabbt en ledande figur för punkmusiken och är än idag aktiv musiker fast då som soloartist. Med låtar som “Staten och Kapitalet, “Die Mauer” samt “800˚” räknas de än idag som det största punkbandet i Sverige. Totalt släppte bandet 3 album och flera singlar och flera av deras låtar är än idag aktiva och spelas runt om i landet.

Ebba Grön

Ett annat band som också räknas som ett av Sveriges största och bästa punkgrupper är Asta Kask. Detta band bildades år 1978 i Töreboda. Originalmedlemmarna bestod från början av Pelle Karlsson, Micke Blomqvist, Stefan Hovbjer samt Uffe Karlsson och bandet hette från början X-tas. Under 80-talet bytte de dock namn till Asta Kask och bytte också då ut gitarristen i bandet. Efter namnbytet började deras karriär  ta fart på allvar och deras spelschema expanderades. År 1981 spelade de in sin EP “För kung och fosterland” som än idag är mycket omtalad och populär. Efter detta växte deras popularitet allt mer och sedan bandets återförening 2003 är de fortfarande aktiva och spelar över hela världen med stor framgång i bland annat Japan samt Sydamerika.