The Offspring

The Offspring är ett amerikanskt rockband med klara punkinfluenser. En del skulle nog säga att de även tagit influenser från mer kommersiell pop och ibland till och med hip-hop. Bandets texter har ofta en komisk eller satirisk ton med udden mot rådande samhällsfenomen. Med tanke på att de är från Kalifornien så är det kanske inte så konstigt att även surfkulturen där haft en betydelse och influens på bandet. Bandet var ett av de mer populära MTV-banden på 90-talet då de ofta kombinerade sina låtar med mer komiska videor. Även om de idag inte är lika stora som under 90-talets storhetstid så är de fortfarande populära på YouTube och Spotify.

Bakgrund

Trots att de inte slog igenom förrän på 90-talet så bildades The Offspring redan 1984. Sångaren och gitarristen Dexter Holland och bassisten Greg K. är de enda nuvarande medlemmarna som varit med från starten. Gitarristen Noodles, som egentligen heter Kevin Wasserman, kom med året senare och det är han tillsammans med Holland som är de mest synliga och som främst för bandets talan i intervjusituationer. Bandet började efter de bildats snabbt att medverka på och ge ut egna demokassetter. Efter två år så gav de ut sin första singel vid namn I’ll be waiting. Tre år senare, 1989, kom så deras första LP-skiva som kort och gott hette The Offspring. Framgången lät dock vänta på sig och endast väldigt modesta upplagor av skivan såldes. På det tidiga 90-talet vände dock lyckan för bandet som då lyckades få ett nytt skivkontrakt med det i punkkretsar etablerade skivbolaget Epitaph. En andra skiva spelades in och släpptes 1992 med betydligt större framgång. Bandet blev nu en del av den punkvåg som kom i kölvattnet på grungeexplosionen under det tidiga 90-talet. Bland dessa band räknades även kollegorna i Green Day.

Green Day 90’s

Kommersiell framgång

Två år efter den kommersiella framgången med sitt andra album så kom The Offsprings definitiva genombrott; albumet Smash innehöll två monsterhits, Come out and play (Keep ’em separated) och Self esteem. Dessa gick varma på MTV och ledde till att hela 11 miljoner exemplar såldes. Detta album är fortfarande idag det bäst säljande album som gets ut på ett så kallat oberoende skivbolag. Efter en flytt till det betydligt större och multinationella Columbia Records så kom ett nytt album 1996. Bandet lyckades inte upprepa framgången med Smash men de fick ändå ett visst genomslag med första singeln All I want. The Offspring gjorde dock snabbt en stark comeback två år senare med albumet Americana. Den första singeln från detta album, Pretty fly (for a white guy), blev en enorm framgång med dess komiska video. En rad ytterligare hits hämtades från skivan som blev lika stor som Smash.Under 2000-talet så fortsatte bandet att ge ut skivor med viss framgång. Den enorma succé som Smash och Americana var lyckades de dock inte upprepa. De har sedan dess släppt en mängd studioalbum och samlingsalbum för att hålla intresset uppe.

Framtiden

Framtiden

Bandets tionde album, och det första sedan 2012, ska ges ut 2019. Enligt medlemmarna så är det färdiginspelat och väntar bara på release.