The Ramones

En överklassoldat som sålde nazistprodukter mot morfin, en vilde som kastade tv-apparater från takvåningar och en gängmedlem med OCD. Alla tre med den gemensamma besattheten i musik. På deras 40-årsjubileum klipptes tidigare delar som inte visats för allmänheten ihop för att skildra the Ramones verkliga sida. Men också: hur fyra konstiga ungdomar i Forrest Hill, New York, lyckades mixa ihop läder och popkonst för att för alltid revolutionera modern rock. The Ramones har en berättelse som måste berättas i musikhistorien. Och i den här artikeln kommer vi kort att redogöra för hur det hela började.

De första dagarna

Tommy Erdlyi viste inte riktigt vad han skulle förvänta sig första gången han kom till en av the Ramones rep. Gitarristen John Cummins och bassisten Dough Colvin hade köpt sina instrument bara en vecka innan, och det enda de visste om trummaren Jeffrey Hayman var att han var ett fan av grupperna The Stooges och New York Dolls. Men efter deras första spelning i New York, 1974, var Erdeleyi chockerad när han hörde bandets två senaste sånger. Inte bara för att de var bra, utan för att de var originella och med ett helt nytt sound. Han hade aldrig hört något liknande.

Svårt att slå igenom i USA

Den formula som the Ramones lade grunden för den eftermiddagen på Broadway kom att följa dem under ett decennium medan de spelade in fem klassiska album och hjälpte dem att omdefiniera en redan ny musikgenre. De kallades punkare, men om the Ramones såg tuffa ut och spelade dumma var de svåra att slå. Trots det lyckades deras rockmusik aldrig etablera sig i de tidiga dagarna i New York. Konkurrensen var stor, och för många delar av samhället var det här bara en grupp unga rebeller som gjorde mycket oväsen för ingenting. På andra sidan Atlanten kom de istället att göra ett större avtryck på sin publik.

Växer fram i London

Med deras nya sound, intressanta estetik och snabba rytmer blev bandet snabbt en av de mest populära grupperna i New Yorks underground-scen. Men långt innan dess, då deras rykte hade spridit sig till några av de största artisterna i New York, besökte andy Warhol och Malcolm Mclaren alla Ramones konserter och blev så imponerande att de erbjöd sig att vara deras manager från dag ett. Gruppen gick med på det med ett krav: den nya managern skulle betala för ett nytt trumset värt 30 000 kronor. Efter att McClaren köpte trumsetet skrev de kontrakt och började skriva musik. Deras första album sålde inte bra i USA, blev det trots det populärt i Londons underground-scen. Under juli 1974 spelade the Ramones i London med grupper som the Clash, Sex Pistols, the Danes och Chrissy Hynde som inte hade slagit igenom ännu. När de kom tillbaka till USA fick de ett mindre gig i New Jersey, men var de än uppträde lyckades de endast locka till sig en mindre grupp människor som var utstötta från samhället. Trots det lyckades de lämna avtryck på amerikansk musikhistoria under 70-talet, och än idag anses de vara en av de grupperna som föranledde den moderna rockmusiken.

Sex Pistols