Vi förälskar oss i musiken

Om det finns en genväg till punken, då är punken själv en genväg till flera olika idéer. Trots den allmänna bilden av punken med en bunt vita män som spelar högljutt på sina gitarrer, så har faktiskt punken varit en ovanligt progressiv arena för kvinnor och människor med härkomst från hela världen. Trots det så kan man notera att bara för att någon beskriver sig själv som en punkare, så betyder det inte att de är fria från fördomar. Tvärtom är det en scen som är i behov av tolerans och förändring. Men man får inte glömma bort att punken har omfamnat och accepterat massor av människor som har ansetts vara konstiga och istället gjort de en del av vad som gör punken så fantastiskt – acceptansen av människor oavsett vem man är och var man kommer ifrån.

Punken representerar nutiden

Det finns nämligen personer som har känt och kommer att fortsätta känna så. Och det är där punken har spelat en viktig roll. Det är inte bara texterna som kritiserar de samhälleliga normerna utan det är den praktiska verkligheten av att gå ut i verkligheten och publicera dina egna verk. Att forma mindre gruppen, intressegrupper och att från det skapa något större. För i slutändan är det inte musiken som skapar människor, utan det är människor som skapar musiken. Och de idéer som kan skapas när människor gemensamt går ihop mot ett och samma mål är utan begränsning. Därför ska punken snarare förstås som ett gemensamt forum där – trots att det handlar om punk i sig – inte handlar om punken. Det handlar om människorna. Och det handlar om vad de människorna kan åstadkomma tillsammans.

De gemensamma nämnarna

Det är därför vi kan se hur grupper som Wikileaks och Occupy följer samma mall som de som lyssnar på punken. Det finns mer kreativt arbete som man kan göra när det är gjort tillsammans med andra. Och det gäller att väcka tonåringar intresse mot ett gemensamt mål. För det är där magin händer. De har ännu inte blivit placerade eller formade i samma utsträckning efter samhällets normer varför de tänker på ett sätt som vi äldre inte kan tänka. Det är därför vi 60-talister som följde punken när den var ny inte kan arbeta med punken på samma sätt idag. Det här helt enkelt en ny sport idag. Samhället ser annorlunda ut. Därför blir jag alltid lika glad när jag ser hur grupper av tonåringar organiserar sig kring andra musiktyper idag. För de representerar vad vi behöver – en förändring i samhället.

 

Vi förälskar oss i musiken

Men i slutändan så är det att vi blev förälskade i musiken det som avgör.  Som tonåringar hade vi aldrig organiserat oss kring klassisk musik eller opera. Det representerar inte oss som grupp. Det är något förlegat som en tidigare generation redan har blivit förälskad i. Vi behöver något nytt och annorlunda. Något som säger ”här är vi, vad ska ni göra åt saken” och det var precis det punken gjorde när den kom på 70-talet.